[O2 Fl] Smród z klimy a szczelność filta pyłków - TEST

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez gruto
    czekamy , czekamy :wink:
    tak tak, zrobiłem już dzisiaj zdjęcia skarpety i zaraz je poddam obróbce tylko wdałem się w dyskusję z Bogami i Demonami na tematy plastyczne (Zabagniona sprawa), Zaraz biorę się za pomniejszenie foty skarpety

[ Dodano: Wto 05 Lip, 11 21:21 ]
    wbrew dobremu smakowi,
    wbrew estetyce,
    wbrew aurze,
    wbrew wszelkim innym przeciwnościom losu ale w zgodzie z potrzebą ratowania dmuchawy

długo oczekiwana:

odsłona filtra wstępnego do filtra powietrza kabinowego 8)

trochę ją przyczesałem do zdjęcia (końcówka stopki widoczna na zdjęciu) żeby przystojniej się prezentowała

[ Dodano: Wto 05 Lip, 11 21:47 ]
    Zamieszczone przez misiul
    innova, pogoda się poprawia, dasz radę, a drugą antenę z chęcią bym podłączył do SWINGa - dzięki z góry!
    antenkę obfotografuję jutro i opiszę w osobnym wątku, tak więc wszystko zgodnie z planem... masz w radiu stacje pogodową chyba
    Załączone pliki

Komentarz

• kult0035
      Rider
      • 2011
      • 265
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki innova

a zdradzisz, czy zdjęcie tej kratki pod szybą jest kłopotliwe? I jak to najlepiej zrobić? Bo jak już zdejmę, to założenie pończochy to pestka

Komentarz

• Zamieszczone przez kult0035
        Dzięki innova

a zdradzisz, czy zdjęcie tej kratki pod szybą jest kłopotliwe? I jak to najlepiej zrobić? Bo jak już zdejmę, to założenie pończochy to pestka
        ależ ja nigdy niczego nie ukrywam...co staje się kłopotliwe dla niektórych jak się zorientowałem :idea:

teraz o pończosze: wbrew pozorom to założenie tej pończochy nie jest takie łatwe (z kratką łatwiej mi idzie) w wariancie bez zdejmowania wycieraczek (a ja takim właśnie operuje) ale po kolei, bo pończocha jest pod koniec operacji

na zdjęciach powyżej wykonanych przez jednego z kolegów widać tą ostatnią barierę w postaci "maskowania pionowego" (zasłona taka) wlotu. Aby tu dotrzeć należy zdjąć uszczelkę (wystarczy do połowy po lewej stronie) pomiędzy komorą silnika a ta rynną z której zasysane jest między innymi powietrze do obiegu wewnętrznego.

Teraz przeszkodą staje się samo przykrycie rynny, czyli ten kawałek plastiku z otworami...i tutaj trzeba już delikatniej bo ten plastik jest stosunkowo cienki. Jest on utwierdzony w takiej gumowej prowadnicy przy szybie przedniej i z tej prowadnicy również ten plastik należy wydobyć (delikatnie podważając i poruszając - siedzi sztywno w prowadnicy gumowej głębokości około 2mm). Bez odkręcania wycieraczek uda się wydobyć ten plastik tylko do momentu pierwszego z ramion (od lewej) wycieraczek.

I tyle wystarczy aby sprawnymi rękami oraz uchylając to przykrycie (w miarę delikatnie) dobrać się do dwóch śrub (torx) które mocują tą plastikową kurtynę o której była mowa powyżej. Po odkręceniu śrub i wydobyciu kurtyny (do prawego boku mi się zawsze udaje) oczom ukazuje się wlot powietrza jak na moim zdjęciu ale oczywiście jeszcze bez skarpety...chyba że ktoś komuś wcześniej zainstalował. Jako ciekawostkę podpowiem, iż przez ten wlot widać już sam silnik dmuchawy w głębi.

Teraz przychodzi czas na pończochę, wcale nie jest to manualnie takie łatwe, ja ja zaczepiłem najpierw od prawej strony i naciągnąłem w kierunku do lewej i się udało, zaskoczyła i się ładnie zakotwiczyła.

Teraz przychodzi kolej na poskładanie całości: dość kłopotów przysporzył mi montaż tej kurtyny ale wypracowałem już rozwiązanie: najpierw trzeba przykręcić trochę śrubę po lewej stronie, to pozwoli nakierować maskownicę i osadzić w otworze śrubę tą po prawej stronie. Teraz wystarczy poskręcać i kurtyna załatwiona. Na koniec pozostaje plastikowa przykrywa (wciska się ją bez problemu ponownie w prowadnicę) oraz uszczelka zdjęta od razu na wstępie.

Cała operacja byłaby trochę łatwiejsza przy odkręceniu wycieraczek ale ja już dopracowałem (dzięki temu że rozbierałem po raz drugi celem zrobienia zdjęcia) do perfekcji wariant "na leniwca"

Komentarz

• kult0035
          Rider
          • 2011
          • 265
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki Innova za wyczerpujący opis.....widzę, że trywialne to nie jest.

Wezmę się więc za to dopiero po urlopie [/fade]

Komentarz

• Zamieszczone przez kult0035
            Dzięki Innova za wyczerpujący opis.....widzę, że trywialne to nie jest.

Wezmę się więc za to dopiero po urlopie [/fade]
            nie ma problemu z opisem,

to nie jest może złożone technicznie ale bardzo uciążliwe manualnie stąd wskazałem, iż to dobra robota dla "instrumentalistów" (bez niczyjej obrazy - tylko taki dobór słów).

Po pierwszym razie ponowna rozbiórka zajęła już znacznie mniej, kwestia wypracowania techniki i kolejności działań.

Komentarz

• gruto
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1263
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

do admina - co się stało z innova ??

[ Dodano: Czw 14 Lip, 11 10:48 ]
              a dwa ....auta firmy BMW mają dwa filtry pyłków :shock:

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

Zamieszczone przez gruto
                do admina - co się stało z innova ??

[ Dodano: Czw 14 Lip, 11 10:48 ]
                a dwa ....auta firmy BMW mają dwa filtry pyłków :shock:
                witaj Gruto,
                gdzie bywałeś ostatnimi czasy :wink:

miło że pamiętałeś

wyjaśnię Ci jak to było: pozmieniałem trochę w profilu (szczegóły techniczne) i ostatecznie skasowaliśmy konto celem ponownego jego utworzenia (tak było najłatwiej i najszybciej). Ten dopisek o usuniętym koncie jest trochę elektryzujący ale jak zajrzysz do sekcji Audio, to dostrzeżesz kilka wpisów potwierdzających autentyczność "nowego" innovy co potwierdzi również fakt, iż nie było to tzw. "podstawienie przez prostą zamianę" :wink:

BMW Ci nie polecam tak długo jak nie nauczą się robić napędów na przód lub na cztery koła w mniejszych samochodach. Ale rozwiązanie filtracji z podwójnym filtrem jak najbardziej mi się podoba. Ciekaw jestem jak często BMK'i jeżdżą na odgrzybianie w związku z tym ???

Podejrzewam, iż użytkownicy skody byli najczęstszymi odwiedzającymi warsztaty zajmujące się odgrzybianiem/ozonowaniem i stąd w początkowej fazie, kiedy obnażaliśmy prawdę o tym, co jest faktyczną przyczyną smrodu spotkaliśmy się z "uszczypliwymi" uwagami. Ale obroniliśmy projekt i to najważniejsze.

U mnie totalnie nic nie śmierdzi (ani nie ma nawet zajawki brzydkiego zapachu) od czasu uporządkowania sprawy, a to już kilka miesięcy. O tym jaki mam stosunek do osuszania klimy przed lądowaniem to wypowiedziałem się kilkukrotnie, podobne zresztą stanowisko w przypadku dodatkowych zabiegów konserwacyjnych z turbinami. Zatem rozwiązanie uznaję za dalece skuteczne... i ponawiam swój wniosek do skoda Czechy o skierowanie pociągu piwa dla zaangażowanych w projekt użytkowników forum za niskobudżetowe wskazanie sposobu rozwiązania problemu użytkowników samochodów skoda octavia.
                --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• gruto
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1263
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

hahah innova,

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

4k km od zmiany na nowy filtr i zero smrodu więc uważam, że ta pończocha jest zbędna, tak jak te naklejki na filtr ale to tylko moja opinia. Zobaczymy jak długo będzie spokój, klima cały czas działa, bez żadnego wietrzenia czy innych udziwnień.
                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Mihau
                      4k km od zmiany na nowy filtr i zero smrodu więc uważam, że ta pończocha jest zbędna, tak jak te naklejki na filtr ale to tylko moja opinia. Zobaczymy jak długo będzie spokój, klima cały czas działa, bez żadnego wietrzenia czy innych akcji.
                      ani w jednej ani w drugiej nic mi nigdy nie śmierdziało i nie śmierdzi bez pończochy, filtr zmieniany co 10-15kkm.
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez szkoda
                        filtr zmieniany co 10-15kkm.
                        i to jest klucz do sukcesu k

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez Mihau
                          ale to chyba tak normalnie, razem z oleum po prostu.
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• gruto
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1263
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

szkoda, chyba masz rację - i nic nie zrobimy po prostu TTTM

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez gruto
                              szkoda, chyba masz rację - i nic nie zrobimy po prostu TTTM
                              no ja nie wiem czy TTTM bo nigdy mnie to nie spotkało, więc chyba TTTNM
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                ja robie wszystko co 15k km (p. pyłkowy, powietrza, oleju, paliwa i oczywiście olej)

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez Mihau
                                  Zamieszczone przez Mihau
                                  ja robie wszystko co 15k km (p. pyłkowy, powietrza, oleju, paliwa i oczywiście olej)
                                  z paliwem pewnie przasadzasz, zwłaszcza w benzynie, ale trudno się do tego przyczepić w jakikolwiek sposób :kciukgora
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• innova
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 554

Zamieszczone przez gruto
                                    hahah innova,
                                    autoidentyfikacja zakończona sukcesem
                                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• dab
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 117

Cos jest w tym temacie bo wlasnie zrobilem oczyszczenie sprayem przez kratki wentylacyjne i niestety w sasadzie niewiele pomoglo..nadal pierwszy oddech klimy smierdzi :|
                                      pozdrawiam
                                      dab

Komentarz

• innova
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 554

Zamieszczone przez dab
                                        Cos jest w tym temacie bo wlasnie zrobilem oczyszczenie sprayem przez kratki wentylacyjne i niestety w sasadzie niewiele pomoglo..nadal pierwszy oddech klimy smierdzi
                                        jakim spray'em ?
                                        tnij chłopie :wink: do Lidla albo do innego hipermarketu, kup piankę do czyszczenia... no i niestety będziesz musiał za pierwszym razem kupić też taką do odgrzybiania żeby aplikator z niej pozyskać. Po zdjęciu aplikatora wywal tę do odgrzybiania żeby już nikomu więcej w ręce nie trafiła, zwłaszcza dzieciom.

kup szczelny filtr powietrza (polecana Vika/AutoQuality wersja węglową ze względu na dobre wyłapywanie kurzu)

15min roboty i nie będziesz czuł się nieswojo zapraszając kogokolwiek do samochodu.

Komentarz

• gruto
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1263
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

innova tak tak -dab, będziesz musiał dać dwa razy i masz spokój tak jak ja .....kurde to już drugi miech bez smrodku :lol:

Komentarz

• dab
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 117

jakim spray'em ?
                                            tnij chłopie :wink: do Lidla albo do innego hipermarketu, kup piankę do czyszczenia
                                            kupilem odgrzybiacz w sprayou (pianka) firmy K9 czy jakos tak...

o jakiej wiec innej piance myslisz?
                                            pozdrawiam
                                            dab

Komentarz

• innova
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 554

Zamieszczone przez dab
                                              o jakiej wiec innej piance myslisz?
                                              dab na 10 stronie tego wątku znajdziesz tą piankę, którą ja użyłem pochodzenia z Lidla. Równie dobrze możesz użyć jakąkolwiek piankę do czyszczenia monitorów czy szyb i efekt będzie ten sam, tj równie skuteczny. Pamiętaj że jak wdmuchniesz piankę to trzeba dmuchnąć powietrzem, ja na tą okoliczność domykałem nawet pokrywę filtra żeby nie umniejszać ciśnienia wciskającego piankę w różne zakamarki.

Jak wyciągniesz filtr to zwróć uwagę na obie jego strony, ja miałem Bosch'a i przepuszczał ewidentnie kurz przez swoją powierzchnię czynną oprócz tego, że powietrze przeciskało się pomiędzy ściankami pomijając zupełnie filtr.
                                              _______________________________________

Komentarz

• dab
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 117

Pianka do tapicerki lepsza od odgrzybiaczy? :shock: Lepiej penetruje 8) dalej wnika w uklad klimy itp? bo nie czaje
                                                pozdrawiam
                                                dab

Komentarz

• innova
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 554

Zamieszczone przez dab
                                                  Pianka do tapicerki lepsza od odgrzybiaczy? :shock: Lepiej penetruje 8) dalej wnika w uklad klimy itp? bo nie czaje
                                                  dab, nie ma znaczenie do czego ta pianka jest, mogłaby być też i do tapirowania włosów (jeżeli nie namieszałem w tym określeniu - żona kolegi znowu ze śmiechu z kanapy spadnie) :wink:
                                                  grunt żeby kurz/brud dobrze zgarniała i spłynęła/odleciała gdziekolwiek z parownika z tym kurzem/brudem, wot i cała filozofia tego patentu 8)
                                                  Najlepsza byłaby ściera z ludwikiem ale się nie da, chyba że wycior jakiś zmajstrujesz
                                                  _______________________________________

Komentarz

• gruto
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1263
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

innova, a wiesz że pokombinuje z tym ludwikiem .......rodzice mają taką bańkę gdzie samemu wytwarza sie ciśnienie ....wężyk metrowy , na koniec dysza jak przy piankach , do wężyka mieszalnik (odpowiednia średnica złamanego starego wiertła ) i piana gotowa :lol:
                                                    z tego co pamiętam to moja żona bardzo zachwala płyn Fairy czy cos takiego .....podobno tak odtłuszcza że jest w szoku + piana - parownik jest aluminiowy - jako chemik farmaceuta podpowiedziała mi , iż naczynia aluminiowe z płynem do mycia naczyń bardzo dobrze sie łączą - czyli bardzo łatwo się myją .Od poniedziałku zaczynam działać

[ Dodano: Nie 17 Lip, 11 10:46 ]
                                                    a tak nawiasem .....nadal zero smrodu !!

Komentarz

Pracuję...